Masline - sve o maslinama

Čaj od lista masline

Čaj od lista masline

Već smo se više puta dosada mogli uvjeriti kako su biljni preparati puno bolji za naše zdravlje, a da ne pričamo o tome koliko su sigurniji. Opširnije...

Frantoio (uljna sorta)

Frantoio (uljna sorta)

Frantoio je sorta masline kao i Leccino širi se u svim maslinarskim arealima Italije i svijeta. Biljka srednje bujnosti i širokog rasta, otvorenog oblika krošnje, grančice rijetke, duge i gipke. Opširnije...

Leccino (uljna sorta)

Leccino (uljna sorta)

Leccino je sorta masline koja u zadnje vrijeme se najviše širi ne samo u Toskani nego i u čitavom svijetu. Stabla sa niskim račvištem glavnih grana, grmolikog su oblika. Opširnije...

Pendolino (uljna sorta)

Pendolino (uljna sorta)

Pendolino je sorta koja je poznata u cijeloj Italiji kao sorta posebne kvalitete za oprašivanje, toskanskog je porijekla. Biljka je srednje bujnosti, povijenog, visećeg rasta. Opširnije...

Moraiolo (uljna sorta)

Moraiolo (uljna sorta)

Moraiolo je sorta masline koja je poznata u Toskani i šire. Sama biljka je srednje bujnosti, krošnja uspravnog rasta, skupljena, dolaskom u rod naginje blagom rastu u širinu. Opširnije...

Proizvodnja maslinovog ulja: meljava, ekstrakcija i bistrenje

Proizvodnja maslinovog ulja: meljava, ekstrakcija i bistrenje

Za dobivanje ulja visoke kakvoće ključni segmenti su vrijeme i način berbe. To je posljednji čin dugogodišnjeg rada maslinara. Flavour ulja zavisit će o načinu vođenja svih radova sve od mljevenja pa do ekstrakcije ulja iz plodova i odvajanja. Opširnije...

Genetsko oplemenjivanje maslina uz pomoć raznih metoda

Genetsko oplemenjivanje maslina uz pomoć raznih metoda

Zemlje poput Grčke i Italije poznate po tradicionalnom uzgoju maslina imaju problem obnavljanja starih dotrajalih maslinika i ograničene su sa brojem kultivara, dok je Španjolska počela sa obnavljanjem svojih maslinika još odavno. Opširnije...

Konzerviranje maslina i najbolje sorte za jelo

Konzerviranje maslina i najbolje sorte za jelo

Masline se ne koriste samo kako bi se iz njezinih plodova moglo proizvesti maslinovo ulje već postoji puno sorti koje su namijenjene konzumaciji. Za konzerviranje se koriste samo zdravi i mesnati plodovi te oni koji nisu oštečeni. Opširnije...

Povijest maslinarstva na području Mediterana

Povijest maslinarstva na području Mediterana

Povijesne priče su krenule od grčkih i rimskih pisaca koji su uzgoj maslina smjestili na područje Mediterana. Columella je pripisao maslini prvo mjesto među svim voćkama sljedećim riječima: “Olea prima omnium arborum est”. Opširnije...

Kvaliteta i klasifikacija maslinovog ulja

Kvaliteta i klasifikacija maslinovog ulja

Prirodno maslinovo ulje dobiveno je od ploda masline pomoću mehaničkih odnosno fizikalnih načina. Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra djevičansko ulje zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje. Opširnije...

Sadnja maslina i priprema zemljišta za podizanje nasada

Sadnja maslina i priprema zemljišta za podizanje nasada

Sadnji maslina se može pristupiti u bilo koje doba godine ukoliko se koriste sadnice iz rasadnika. Tako se u sjevernim područjima Istre masline sade u proljeće, a malo južnije se sadnja može obaviti u jesen, no naravno poželjno je vrijeme prije zime. Opširnije...