Frantoio (uljna sorta)

Frantoio je sorta masline kao i Leccino širi se u svim maslinarskim arealima Italije i svijeta. Biljka srednje bujnosti i širokog rasta, otvorenog oblika krošnje, grančice rijetke, duge i gipke.

Frantoio (uljna sorta)

Drvne grančice rastu uspravno, bogate lišćem tamnije boje, internodiji dugački. Srednje je otporna na niske temperature. Rano dolazi u rod, već nakon same sadnje. Osjetljivost prema maslinovoj muhi, i paunovom oku je srednja, dok je jako osjetljiva na rak masline.

Poznata je po svojoj konstantnom i redovitom rodnošću. Ulje na organoleptičkoj analizi dostigne srednju ocjenu od 8, srednje intezivnom voćnom aromom zelene boje, uravnoteženog organoleptićkog senzibiliteta gorčine, pikantnosti i slatkosti. Ukupni polefenoli za ovu sortu iznose oko 200 mgr/kg, ukupni klorofli iznose oko 60ppm.

Da bi dobili odličnu kvalitetu ulja Frantoio, plod treba ubrati kad je poluzelen. Najidealniji razmaci sadnju ove sorte iznose 7 x 6 m sa uzgojnim oblikom polikonićne vaze, prikladne za mehaniziziranu berbu. U Istarskom klimatu ne uspijeva u potpunosti sazrijeti.