Leccino (uljna sorta)

Leccino je sorta masline koja u zadnje vrijeme se najviše širi ne samo u Toskani nego i u čitavom svijetu. Stabla sa niskim račvištem glavnih grana, grmolikog su oblika.

Leccino (uljna sorta)

Još se zove i sorta ranog dozrijevanja (rujan, listopad). Sorta za intezivne nasade dobrih i dubokih tala. Poznata je po otpornosti na niske temperature, rak masline, na paunovo oko i maslinov moljac. Autosterilna je sorta pa iz tog razloga zahtjeva oprašivača. Ulje na organoleptičkoj analizi dostiže srednju ocjenu od 7,6, srednje voćne arome, metalno zelene boje, uravnoteženih organoleptićkih osjeta gorčine, pikantnosti i slatkosti. Dobra i stalna sorta, plod mesnat, srednje težine (2 – 2,5 g) duguljasto okrugao.

Da bi dobili odličnu kvalitetu ulja sorte Leccino plod treba ubrati kada je poluzelen. Ukupni polefenoli za ovu sortu iznose 150-200mgr/kg, ukupni klorofli 20 ppm dok tocoferoli do 300 ppm. Za sadnju ove sorte u Istri najidealniji razmaci sadnje iznose 7 x 6 m sa uzgojnim oblikom polikonićne vaze, prikladne za mehaniziziranu berbu. Berbu bi bilo najbolje napraviti u trenutku početka tamnjenja plodova jer tada se dobije ulje izvaredne kvalitete, izraženog svježeg mirisa, voćnog flavora po plodu maslina. Plodovi ove sorte mogu se koristiti za konzerviranje (crne masline u salamuri), koštica je relativno velika što joj umanjuje robnu vrijednost. Ova sorta se preporučuje u Istarskom klimatu.

Leccino je ulje bistre zelene boje, snažnog mirisa masline, cikorije i svježe pokošene trave, skladna je okusa, s dragocjenom istaknutom notom gorčine i pikantnosti. Njegova je vrijednost neprocjenjiva u pripremanju jela od povrća, mesa, gljiva, te kao dodatak delikatesnim jelima od školjki.