Moraiolo (uljna sorta)

Moraiolo je sorta masline koja je poznata u Toskani i šire. Sama biljka je srednje bujnosti, krošnja uspravnog rasta, skupljena, dolaskom u rod naginje blagom rastu u širinu.

Moraiolo (uljna sorta)

List je srednji, eliptično kopljast, tamnozelene boje, na naličju sjajan, zeleno srebrnkaste boje. Stranoplodna je sorta, pa zahtjeva kvalitetnog oprašivača.

Da bi dobili odličnu kvalitetu ulja Moraiolo potrebno je plod ubrati kada je poluzelen. Ukupni polifenoli iznose oko 260 mg/kg, a ukupni klorofili iznose oko 50ppm. Redovitom rodnošću, ulazi u rod vrlo brzo. Plod je okruglast, malen (1,5 - 2 g), simetričan, uglavnom dozrijeva nejednolično i postupno i teško se odvaja od peteljke.

Ova sorta je srednje otporna na niske temperature,a otporna je na sušne klimate i skeletne terene. Ulje na organoleptičkoj analizi dostigne vrlo visoku ocjenu od 8.5, sa srednje intezivnom voćnom aromom zelene boje. Mariolo sorta je otporna na maslinovu muhu i na rak masline, dok je osjetljivija na paunovo oko.

Kvaliteta ovog ulja je izvrsna, a sa berbom se započinje kada plodovi dobiju tamnoljubičastu boju. Okus ovog ulja je uravnotežen sa ugodnim senzibilitetom gorčine i pikantnošću. U klimatu Istre najidealniji razmaci sadnje mogu biti 7 x 5 m ako se uzgaja u obliku polikonićne veze, koja je prikladna za mehaniziranu berbu.