Pendolino (uljna sorta)

Pendolino je sorta koja je poznata u cijeloj Italiji kao sorta posebne kvalitete za oprašivanje, toskanskog je porijekla. Biljka je srednje bujnosti, povijenog, visećeg rasta.

Pendolino (uljna sorta)

Krošnja je gusta, sa kopljastim zbijenim listovima. Plodovi su izduženi, blago asimetrični, srednje težine. Rodne grančice su duge, viseće, gipke, savijene prema tlu. Rano dolazi u rod, prilagodljiva je na različite edafske uvjete.

Ova sorta je stranooplodna, te je odličan oprašivač za Leccino i Frantoio sortu maslina. Otporna je prema maslinovom moljcu i maslinovoj muhi, te je osjetljiva prema zarazi od maslinovog raka i paunovog oka. Ova je sorta prvenstveno u uzgoju kao oprašivač, pa su iz tih razloga nepravedno zapostavljena njena izvanredna svojstva ulja. Daje izvrsno ulje voćnog flavora, te je ulje izvrsne kvalitete.
Smatramo je vrlo vrijednom uljnom sortom koja je ekonomski vrlo isplativa te pogodna za strojnu berbu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Pendolino je zlatno žute boje s mirisom masline, svježe pokošene djeteline, artičoke i rafiniranim mirisom badema. Harmonično, lagano, svježe ulje izvrsne kakvoće, vrlo blage gorčine i pikantnosti. Izvrsno se sljubljuje s krem juhama, pojačava okus mesa divljači, bifteka i ramsteka.