Paella s plodovima mora

Paella je poznato tradicionalno jelo iz Španjolske!

Paella s plodovima mora

Paella je poznato španjolsko jelo koje se priprema diljem svijeta. Sastojci koje možete koristiti za izradu paelle variraju, a obično zavise od namirnica koje su vam dostupne tijekom sezone. Smatra se da originalna paella kao sastojak sadrži i puževe. U nastavku saznajte kako pripremiti najbolju paellu s plodovima mora.

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje Terra Istriana
  • 3 rajčice
  • 200 grama graška
  • pola crvene paprike
  • pola zelene paprike
  • malo soli i šećera
  • malo šafrana u prahu
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 2 šalice Arborio riže za rižota
  • 1 litra povrtnog ili ribljeg temeljca
  • 2,5 decilitra bijelog vina
  • 0,5 kilograma liganja (krakovi i kolutići)
  • 300 grama kozica
  • 5 velikih dagnji u školjci
  • 7 velikih škampa
  • par kriški limuna

Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju. Kada je luk već dobio malo boje, dodajte mu sitno sjeckani češnjak. Prije nego je češnjak promijenio boju, pirjajte i papriku te dodajte rajčicu.

Začinite sa soli i šećerom te dodajte i šafran. Kuhajte na slaboj vatri sve dok se povrće ne raskuha.

Dodajte kozice i lignje i kratko propirjajte. Nakon toga lagano umiješajte i rižu te dinstajte 1 do 2 minute.

U drugoj posudi zakuhajte temeljac i cijelo ga vrijeme održavajte toplim.

Postepeno dodajte temeljac riži i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Kada voda ispari, dodajte riži novi temeljac. Nakon 15 minuta dodajte i grašak te preostale morske plodove i kuhajte dok riža skroz ne omekša. Servirajte uz kriške limuna.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Saznajte više...

Maslinovo ulje - 250 ml

39.00 kn

Maslinovo ulje - 500 ml

60.00 kn

Maslinovo ulje - 750 ml

85.00 kn