Rižoto od liganja

Vjerujemo da ne postoji netko tko ne voli lignje. Mogu se jesti u mnogim kombinacijama, a zbog kratke pripreme brzo ćete ih pripremiti i kod kuće.

Rižoto od liganja

Lignje su svima omiljeno jelo, a uz rižu i maslinovo ulje koje će sve fino povezati, topit će se u vašim ustima. Isprobajte ovaj recept i odlutajte maštom u lijepe morske uvale...

Sastojci:

  • 1 kilogram liganja
  • 3 decilitra temeljca (najbolje ribljeg)
  • pola kilograma riže
  • maslinovo ulje Terra Istriana
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 crvena luka
  • 3 decilitra bijelog vina
  • malo sjeckanog peršina i ružmarina

Za početak bitno je pripremiti lignje. Dobro ih očistite, izvadite kost te ih operite od crnila. Najbolje ih je prati uz mlaz hladne vode. Narežite ih i pripremite za rižoto. Ako želite proces ubrzati, možete kupiti već očišćene lignje.

Skuhajte riblji temeljac, a dok se on kuha, vi na tavi na maslinovom ulju prepržite sitno narezani češnjak i crveni luk. Kada primijetite da su luk i češnjak dobili žutu boju, dodajte im bijelo vino. Kuhajte tako kratko, a nakon toga smanjite vatru jer je vrijeme da svemu dodate narezane lignje.

Lignje neka se kuhaju dok ne primijetite da su omekšale pa pojačajte vatru na najjače i pričekajte da sve zajedno zavri. Dodajte lignjama rižu, sve dobro promiješajte pa nakon toga ulijte i temeljac.

Rižoto od liganja na kraju kuhajte na laganoj vatri dok riža ne bude kuhana al dente. Poslužite sa sitno nasjeckanim peršinom i ružmarinom.

Foto: marco mayer/Shutterstock

Saznajte više...

Maslinovo ulje - 250 ml

39.00 kn

Maslinovo ulje - 500 ml

60.00 kn

Maslinovo ulje - 750 ml

85.00 kn